logo

Søk

Velg språk

Statsminister Erna Solberg åpnet Scatecs solkraftverk i Rwanda

Øst-Afrikas første solpark i kommersiell skala øker Rwandas produksjonskapasitet med omlag 8 %.

Bilde: Fabien Izabayo, arbeider på anlegget fra stiftelsen Agahozo-Shalom Youth Village, og Statminister Erna Solberg. Foto: Scatec Solar.

Oslo – Kigali, 3. juli, 2014

Kraftverket i Rwanda er realisert som følge av et samarbeid mellom Norfund, KLP og Scatec Solar. Statsministerens åpning av anlegget markerer starten på prøveproduksjonen der 25 % av kraftverket tas i bruk. Innen august vil kraftverket stå ferdig og full produksjon være igangsatt.  Det vil være en betydelig bidragsyter til å oppfylle myndighetenes målsetting om å femdoble elektrisitetsproduksjonen i landet og gi 50 % av befolkningen tilgang på strøm innen 2017. Prisen for strømmen vil ligge betydelig lavere enn dagens som i stor grad er basert på kostbar bruk av diesel-generatorer.

Kraftverket skaper viktige utviklingseffekter i form av økt elektrisitetsforsyning og arbeidsplasser. Tilgang på energi er en forutsetning for velstandsøkning, og grunnleggende for å drive forretningsvirksomhet og skape arbeidsplasser. Mer enn 350 arbeidere har gjennomgått opplæring for å arbeide på prosjektet i byggefasen. All ufaglært arbeidskraft er rekruttert lokalt. Opplæringen kvalifiserer de lokale arbeiderne til å bygge solkraftverk og å arbeide under vestlig HMS-standard. Scatec Solar vil også stå for drift av det ferdige kraftverket og dette vil generere mellom 20 og 30 lokale arbeidsplasser.

- Et viktig mål for Norfund har vært å øke våre investeringer i fornybar energi i Afrika syd for Sahara, i tillegg til å utvide vår portefølje med mer solkraft, sier Kjell Roland, administrerende direktør i Norfund. Prosjektet styrker infrastruktur og skaper arbeidsplasser, og vi er svært fornøyde med at Scatec Solar ønsket å bidra med sin kompetanse og erfaring fra Sør-Afrika i Rwanda. Sammen ser vi fram til å bidra med økt elektrisitetsforsyning i landet, sier Roland.

I bildet fra høyre: Inge Stølen, Senior Investment Manager, Norfund; Mark Davis, Head of Department Renewable Energy, Norfund; Norges Statsminister, Erna Solberg;  Raymond Carlsen, CEO of Scatec Solar; Chaim Motzen, Gigawatt Global (prosjektutvikler), and Ntare Karitanyi, Director General of EWSA (det nasjonale kraftselskapet).  Foto: Scatec Solar.

Leveringsavtale med det nasjonale kraftselskapet ble signert i juli 2013 og når solkratverket nå står klart til produksjon et år senere, viser dette hva det er mulig å få til når myndigheter og erfarne leverandører samarbeider på en effektiv måte. – Etter å ha gjennomført store solkraftprosjekter i Sør-Afrika, har vår målsetting vært å utnytte disse erfaringene til å bygge ut kraftkapasitet i andre afrikanske land, sier administrerende direktør Raymond Carlsen i Scatec Solar. –Vi har et svært godt samarbeid med Norfund / KLP som bidrar til å muliggjøre prosjekter som vi ikke kunne løftet alene. Dette første prosjektet i Øst-Afrika viser på en utmerket måte hvor fleksibel og anvendelig solkraft er, spesielt i områder med begrenset elektrisitetsforsyning. Og det viktigste er at kraftverket vil produsere strøm til lav pris til glede for befolkningen i landet, sier Raymond Carlsen.

Kraftverket er lokalisert 60 km utenfor hovedstaden Kigali på et landområde som tilhører stiftelsen Agahozo-Shalom Youth Village, et utdannings- og bofellesskap for barn og unge som ble foreldreløse etter folkemordet i 1994. Landleien solkraftverket betaler bidrar til å sikre stiftelsens fremtid.

Les mer i pressemeldingen her.

Norfund - Fridtjof Nansens Plass 4, N-0160 Oslo - Phone +47 22 01 93 93 - Fax: +47 22 01 93 94