Klimainvesteringsfondet gjør første exit 

Juni 10, 2025

Klimainvesteringsfondet selger seg ut av kraftlinjeprosjekt i India i sin første exit etter etableringen i 2022.

– Gjennom å selge når det ikke lenger er behov for oss og resirkulere kapitalen får vi mer klimaeffekt per krone,

Bjørnar baugerud, leder for klimainvesteringsfondet i norfund

Klimainvesteringsfondet forvaltet av Norfund ble satt opp i 2022 for å bidra til å unngå klimagassutslipp gjennom lønnsomme investeringer i fornybar energi i utviklingsland med store utslipp. Tre år etter selger fondet seg for første gang ut av et prosjekt.  

Har koblet på 2,5 GW med vindkraft i India

I partnerskap med det indiske selskapet ReNew Power gikk Norfund og Norges største pensjonsselskap KLP i desember 2022 inn med en investering 900 millioner rupi (109 mill NOK) i et kraftlinjeprosjekt i Koppal-distriktet sør i India. Prosjektet sto ferdig i oktober 2023.  

– Gjennom investeringen har vi bidratt til å koble 2,5 GW utbygget vindkraft på det nasjonale nettet, nok til å dekke behovet for 7 millioner indiske husstander, sier Bjørnar Baugerud, leder for Klimainvesteringsfondet i Norfund.   

Ifølge Central Electricity Authority (CEA) i India, vil landet trenge 170 000 kilometer i transmisjonsliner og 47 GW energilagringskapasitet (BESS) over de neste åtte årene for å kunne fase inn økt fornybar kraftproduksjon. 

Photo credit: Shruti Singh. Location: Uttar Pradesh, India.

Resirkulering med avkastning gir effektiv bruk av statens kapital

Klimainvesteringsfondet skal ifølge instruksen «reinvestere opptjente og frigjorte midler fra sine investeringer». Prosjektet selges nå til det indiske selskapet Indigrid, som Norfund også nylig inngikk et samarbeid med knyttet til utvikling av nye prosjekter.  

– Så snart det ikke lenger er behov for oss som investor i et prosjekt, vil vi søke å selge oss ut til private, så vi kan bruke pengene om igjen og bidra mer til å unngå utslipp, sier Baugerud. 

Klimainvesteringsfondets investeringer over de siste tre årene på 5,6 milliarder kroner finansierer prosjekter som vil unngå 17,6 millioner tonn CO2 årlig. Det tilsvarer mer enn en tredjedel av Norges årlige utslipp.