Ny fondsinvestering skal gi 7,7 millioner tilgang på fornybar energi i Afrika 

Desember 10, 2024

Gjennom investeringen i fondet REPP2 vil Norfund bidra til at 7,7 millioner mennesker for tilgang på fornybar energi. Ferske tall fra IEA viser at antallet mennesker uten strøm nå faller igjen i Afrika, etter to år med vekst. 

Foto: ARC Power

– Slike investeringer er helt avgjørende for at verden skal kunne bekjempe både fattigdom og klimaendringer, sier utviklingsminister Anne-Beathe Tvinnereim.  

Fondet, kalt REPP2 blir på til sammen 1,2 milliarder kroner (107 millioner USD). Norfund investerer 166 millioner kroner (15 millioner USD) i fondet, som også har med blant annet Green Climate Fund og FMO, den nederlandske utviklingsfinansieringsinstitusjonen. Norad bidrar med finansiering av teknisk assistanse.  

– Fondet har som mål å utvikle 330 MW ny kapasitet, som vil gi ren energitilgang til mer enn 7,7 millioner mennesker, sier Tellef Thorleifsson, administrerende direktør i Norfund. 

Fondet er strukturert som såkalt blandet finansiering, med både offentlige og kommersielle investorer. Det skal investere i småskala fornybar energi i Afrika sør for Sahara, både knyttet til strømnettet og såkalt «offgrid». Fondet bygger videre på et fond kalt REPP1 på 120 millioner USD, som har gjort 57 investeringer siden 2015.   

Småskalaløsninger i ferd med å begynne å monne i Afrika 

Siden 2000 har antallet mennesker uten tilgang til elektrisitet falt med 925 millioner, og 40 nye land har oppnådd nær full tilgang. I Afrika har imidlertid ikke tilgangen holdt tritt med befolkningsveksten, og fra 2019 til 2022 økte antallet uten strøm på kontinentet, som nå har de fleste av de rundt 750 millionene i verden som i dag ikke har tilgang. (IEA 2024

– Én veldig god nyhet er at solcelleanlegg til enkelthusholdninger basert på nedbetaling med mobil, har blitt rimelige nok til å begynne å gi utslag på framgangen også i Afrika, sier Tvinnereim.   

IEA anslår at slike løsninger til sammen ga over 43 millioner mennesker i Afrika sør for Sahara tilgang til elektrisitet i 2023, eller 4% av befolkningen. Til sammen stod de for 1/3 av alle nye tilganger på strøm på kontinentet i 2023, som til sammen var på mer enn 6,5 millioner. 

Rimelig kapital gjør oppskalering mulig 

Redusert pris på solceller, batterier og energieffektive løsninger, gjør det mulig å tilby strøm gjennom solceller på taket til en nedbetaling nær prisen mange betaler for parafin. Modellen krever imidlertid mye kapital. 

– Norfund har gjort flere direkte investeringer i slike selskaper, og vi har bidratt til å utvikle nye finansieringsmetoder som tar ned rentekostnadene, slik at systemene blir rimelig nok for flere, sier Thorleifsson.   

Et eksempel er Sun King, som tilbyr sine kunder å dele opp betalingene via mobil eller kontanter til så lite som $0,15 per dag. Om lag halvparten av kundene er kvinner.  

I 2023 fikk 420 000 nye husholdninger tilgang til elektrisitet gjennom selskapene Norfund har investert i innen såkalt offgrid og minigrid, viser Norfunds årsrapport.  

Thorleifsson peker på at det også er nødvendig med mindre kraftverk som leverer strøm til nettet eller til mindre lokale nett, men at det ofte er krevende å få tilgang på kapital til denne typen investeringer.    

– Vi tror at dette nye fondet kan spille en viktig rolle i å muliggjøre og frigjøre finansiering også for slike prosjekter, sier Thorleifsson. 

Befolkning uten energitilgang, 2010-2024

Hentet fra IEA og sist oppdatert 9. desember 2024.