Foredling av cashewnøtter skal skape 2000 nye arbeidsplasser i Elfenbenskysten

Norfund investerer 10 millioner dollar i videreforedling av cashewnøtter i Elfenbenskysten. 

Foto: Valency

Norfunds gir lånekapital på USD 10 millioner til Valency International Trading SARL. Kapitalen skal finansiere et foredlingsanlegg som kan videreforedle 45 000 tonn cashewnøtter per år i utkanten av Abidjan i Elfenbenskysten. 

Elfenbenskystens er verdens største produsent av cashewnøtter, som er landets tredje største eksportvare. I 2020 eksporterte Elfenbenkysten over 660 000 tonn, noe som ga landet ca 800 millioner USD i inntekter. 

Bare 12% av nøttene som ble eksportert fra landet i 2020 ble imidlertid videreforedlet i landet. Valency eksporterer i dag rå cashewnøtter til Asia for bearbeiding, før nøttene sendes til Europa, Midtøsten og USA. Målet er nå en større grad av videreforedling av nøtter lokalt i Elfenbenkysten. 

– Ved å gjøre det mulig for Valency å videreforedle cashewnøtter lokalt, kan vi bidra til at det skapes et stort antall arbeidsplasser i Elfenbenskysten.

Andreas Davidsen, leder for Agribusiness og Manufacturing i Norfund.  

Dette er Norfunds første direkte investering i matvarevirksomhet i Elfenbenskysten, og et viktig skritt i fondets satsning i Vest-Afrika. 

– Vi inngår nå et partnerskap med et selskap som har et kompetent lederteam, omfattende ekspertise, og et ønske om å satse i tråd med Elfenbenskystens planer for utvikling av cashewnøttverdikjeden, sier Davidsen. 

Foto: Valency

Norfund investerer sammen med Finnfund, sitt finske søsterfond, som går inn med tilsvarende lån.  

Forventningen er at selskapet vil skape over 2000 nye direkte jobber, hvorav 80 % for kvinner. Samtidig skapes det inntekter for 10 000 småbønder. Investeringen vil også bidra til økte skatteinntekter lokalt. 

– Vi er takknemlige for å ha en partner som Norfund som deler i vår visjon om å bygge en sterk verdikjede for cashewnøtter i Elfenbenskysten.

Sumit Jain, administrerende direktør i Valency International Group

Valency vil jobbe direkte med småbønder og redusere rollen til mellommenn i den nåværende forsyningskjeden, og dermed øke bøndenes inntekter. 

Valency International Trading SARL er et datterselskap av Singapore-baserte Valency International Pte Ltd, en leverandør av landbruksprodukter med datterselskaper i 15 land. Gruppen er allerede i gang med videreforedling av cashewnøtter i Nigeria, og investeringen blir dermed den andre på kontinentet. Selskapet bygger også videre på erfaring fra lignende prosjekter utført av gruppen i India og Vietnam. 

Norfund vil følge opp investeringen fra en plass som observatør i styret, i nært samarbeid med Finnfund.