Investering i klimatilpasning skaper jobber i sørafrikansk landbruk

October 19, 2023

Klimaendringer rammer produksjonen av populære sitrusfrukter. Gjennom en investering i et sørafrikansk selskap som blant annet leverer mandariner til Norge, vil Norfund bidra til klimatilpasning i form av nett som beskytter avlinger mot hagl, og samtidig bidra til nye jobber. 

– Verden må drastisk trappe opp finansieringen av klimatilpasning for å bevare arbeidsplasser og matproduksjon, og investeringer som denne kan gi avgjørende bidrag, sier utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim.  

Norfund investerer nå 10 millioner USD i The ANB Group, et sørafrikansk fruktselskap som produserer og distribuerer sitrusfrukter og tropiske frukter til markeder i Europa, Asia og Nord-Amerika. Her i Norge vil du kunne finne ANBs «Clemengold»-mandariner i butikkhyllene. 

Nett skal beskytte mot hagl  

I takt med global oppvarming tar ekstremvær stadig nye former. De siste årene har haglbyger utgjort en økende trussel mot det sørafrikanske landbruket. Høyere temperaturer kombinert med økt fuktighet i atmosfæren skaper nemlig ideelle forhold for dannelsen av store hagl, som kan forårsake skader på eiendom, biler og mennesker. I Sør-Afrika har store avlinger blitt fullstendig ødelagt av uforutsigbare haglbyger.  

ANB investerer derfor nå i netting som effektivt beskytter avlinger mot ekstremvær som hagl, varme, vind og sterkt sollys.  

– Norfunds investering skal blant annet finansiere klimatilpasning i form av netting som reduserer svinn og vannforbruk, samtidig som volum og kvalitet øker, sier Simen Berger Øby, investeringsdirektør i Norfund.  

Minister Anne Beathe Tvinnereim

– Denne investeringen er et eksempel på at klimatilpasning ofte handler om håndfaste løsninger som kan være ganske enkle, men som krever store investeringer. Det er avgjørende at vi bruker offentlige midler til å utløse privat kapital til slike investeringer, slik Norfund gjør, sier Tvinnereim. 

Investerer i solenergi og energieffektivisering 

Sør-Afrikas energimiks er dominert av kullkraft og har store utfordringer med strømbrudd.  

– Virksomhetene våre har allerede investert i installasjon av solcellepaneler, og vi vil fortsette å redusere karbonavtrykket vårt gjennom enda større bruk av solceller på gårdene og bygningene våre, samt energieffektivisering, sier AJ Esser, co-CEO i ANB-gruppen. 

Nye jobber i land preget av arbeidsledighet 

Omtrent halvparten av Sør-Afrikas 60 millioner innbyggere lever i fattigdom, og arbeidsledigheten har i flere år ligget mellom 25 og 30 prosent. Lav vekst kombinert med høy inflasjon bremser investeringsvilligheten og bedrifters mulighet til å ansette flere.  

Simen Berger Øby

Norfund formål er å skape jobber og forbedre levekår gjennom investeringer i bærekraftige virksomheter. ANB har allerede 2200 faste ansatte i fattige og rurale strøk og gir arbeid til ytterligere 4000 under innhøstning. Målet er å øke kvaliteten på disse jobbene og skape flere i årene som kommer.  

– Samarbeidet mellom Norfund og The ANB Group bidrar til å øke motstandsdyktigheten i det sørafrikanske jordbruket, og skape nye arbeidsplasser som bidrar til å bekjempe fattigdom på landsbygda i Sør-Afrika, sier Øby.