Investerer i tekstilindustri for å skape tusenvis av jobber i Kenya

Februar 24, 2023

Norfund går for første gang inn i afrikansk tekstilindustri og lanserer denne uken to investeringer i klesproduksjon i Kenya.

– Klesindustrien kan skape et stort antall arbeidsplasser i Afrika som gir den raskt voksende unge befolkningen mulighet til å jobbe seg ut av fattigdom. Samtidig vil Norfund bidra til å håndtere utfordringene i bransjen, sier William Nyaoke, Norfunds regiondirektør for Øst-Afrika.

Covid-pandemien og opplevelsen av økt politisk risiko har satt ytterligere fart på ønsket om differensiering og utvikling av alternativer til asiatisk og særlig kinesisk klesproduksjon.

– Afrika har nå en unik mulighet til å skape flere av de millionene av arbeidsplasser som trengs for å kunne gi arbeid til kontinentets unge og voksende befolkning. Det er avgjørende at dette skjer bærekraftig og på en måte som ivaretar arbeidstagernes rettigheter

william nyaoke, regiondirektør Øst-Afrika

To investeringer i klesproduksjon i Kenya

Norfund investerer nå i to klesprodusenter i Kenya:

  • Balaji Group er en av de største klesprodusentene i Afrika sør for Sahara, med 12 000 ansatte og produksjon både for det lokale markedet i Kenya og for eksport, for merker som Wrangler, Lee og H&M. Norfund investerer sammen med Ethos, et anerkjent afrikansk investeringsselskap. De investerer til sammen 25 millioner USD (12,5 millioner hver) i Balaji, med mål om å skape minst 6000 direkte jobber og ytterligere 6000 indirekte jobber.
  • Hela er et selskap fra Sri Lanka, som har etablert seg i Kenya, Etiopia og Egypt, med over 10 000 ansatte i Afrika. Selskapet produserer undertøy, barneklær og sportsklær for flere kjente merker. Norfunds investering på 14 millioner USD skal bidra til å investere ytterligere i Kenya, for å økte produktiviteten og skape nye arbeidsplasser. Selskapet vil også bruke kapitalen til å bygge en lokal forsyningskjede i Øst-Afrika.

Vil bidra til mer bærekraftig produksjon og gode arbeidsforhold

Det er velkjent at den globale klesindustrien har utfordringer knyttet til arbeidsforhold, forurensing, vannforbruk og klimautslipp.

– Vi er klar over at vi i denne bransjen vil møte utfordringer og dilemmaer. Ambisjonen er at vi som en ansvarlig investor kan bidra til å styrke selskapenes arbeid innen bærekraft og arbeidsforhold.

William Nyaoke, regiondirektør Øst-Afrika

Investeringen i Balaji vil blant annet finansiere nye moderne vaskemaskiner som tredobler produksjonskapasiteten, samtidig som de reduserer strømforbruket med 20-30 %, vannforbruket med 70 % og kjemikaliebruken med 60 %. Selskapet har allerede installert Øst-Afrikas største solcelleanlegg på tak på 1,8 MW for å dekke store deler av energibehovet.

Norfunds investering i Hela vil bidra til en mer bærekraftig verdikjede gjennom å produsere større deler av denne lokalt. Selskapet har hentet inn selskaper som vil produsere emballasje og gummistrikk i Kenya.

Muligheter for kvinner

De fleste ansatte i klesindustrien er kvinner som ellers ofte sliter med å finne arbeid. Forskning har vist en rekke positive effekter for kvinner som følge av klesindustrien, som økt skolegang, og at de gifter seg senere.

Hela har lang erfaring med opplæringsprogrammer for ansatte innen familieplanlegging, seksuell og reproduktive helse og generell livsmestring. Selskapet tilbyr barnehageplass for kvinnelige ansatte med barn mellom 4 måneder og 3 år, for å gjøre det enklere for mødre å komme tilbake til arbeid. Ansatte i Kenya får også ta med 20 liter rent vann daglig.