Norfund og KLP satser på ren energi til bedrifter i Afrika

Juli 14, 2022

Jabi Lake Mall solar rooftop installation in Abuja, Nigeria. Credit: CrossBoundary Energy

Norfund og KLP investerer 410 millioner kroner i selskap som gir bedrifter i Afrika rimelig og ren energi. Selskapene ser store muligheter innen fornybar energi til bedriftsmarkedet.

Selskapet CrossBoundary Energy holder på å bygge ut en portefølje med prosjkter som skal gi strøm til 30 bedriftskunder i 14 afrikanske land. Norfund og KLPs investering skal gi selskapet muligheten til å fullføre denne utbyggingen og skalere videre opp.

CrossBoundary Energy holder på å bygge ut en portefølje av prosjekter til en verdi av 1,9 milliarder kroner som består av 150 MWp solenergi, 50 MWh batterilagring og 12 MW vindkraft. Strømmen blir solgt direkte til store bedrifter som Unilever, Heineken og AB InBev. Med investeringen fra KLP og Norfund planlegger selskapet å bygge en portefølje på over 300 millioner USD i løpet av de neste fem årene.

– Vi er veldig glade for å ønske Norfund og KLP velkommen som investorer. Deres engasjement er i tråd med vår tro på at næringslivet over hele Afrika bør kunne dra nytte av billigere, renere og mer pålitelig kraft.

Pieter Joubert, President og Chief Investment Officer, CrossBoundary Energy

KLP, Norges største pensjonsselskap, har gjort en rekke investeringer i fornybar energi i utviklingsland sammen med Norfund gjennom deres felles selskap KLP Norfund Investments AS, blant annet i Afrikas største vindkraftanlegg i Kenya, Mosambiks første storskala solpark og verdens største solenergipark i Egypt. De har også investert i fornybar energi til bedriftsmarkedet i Asia.

Nå ser selskapene store muligheter i å tilby fornybar energi direkte til større bedrifter også i Afrika.

Vi tror at slike distribuerte løsninger direkte til bedrifter vil spille en avgjørende rolle i å bidra til at den nødvendige veksten i Afrika kan baseres på fornybar energi, og at de reduserte energikostnadene for bedriftene kan bidra til å skape nye viktige arbeidsplasser som bidrar til å bekjempe fattigdom

Kristoffer Valvik, investment manager i Norfund

– Vi er glade for å kunne støtte videreutviklingen av CrossBoundary Energys portefølje av distribuerte fornybare energisystemer og er sikre på at deres sterke forretningspraksis vil øke bærekraftig økonomisk utvikling på det afrikanske kontinentet, samtidig som de leverer stabil og forutsigbar avkastning for KLPs eiere

Aage Schaanning, konserndirektør for økonomi og finans i KLP

Unilever Tea Kenya ground mount single-axis tracking solar installation in Kericho, Kenya. Photo credit: CrossBoundary Energy