Norfund og SOS Barnebyer investerer i afrikanske oppstartsbedrifter

Norfund og SOS Barnebyer går sammen med det rwandiske pensjonsfondet RSSB inn som investorer i norske Katapults akseleratorfond i Afrika. Ni oppstartsbedrifter innen landbruk- og klimateknologi mottar investering fra fondet for å skalere opp nye løsninger som skaper arbeidsplasser og bidrar til økt matsikkerhet.

Foto: Katapult

Etter å ha vurdert over 600 afrikanske startups, har Katapult valgt ni selskaper fra fem afrikanske land, med noen av de mest talentfulle entreprenørene innen mat-, agri- og klimateknologi (se under). Over tre måneder vil de gå gjennom Katapults, akseleratorprogram, og delta i workshops, nettmøter, mentorøkter, pitch-trening og investorpresentasjoner spesielt utviklet for å forberede bedriftene på skalering.

Norfund er glade for å kunne bidra til å sette opp denne piloten og investere i Katapults satsning på oppstartsbedrifter i Afrika som skaper nye arbeidsplasser og bidrar til matsikkerhet i en tid hvor behovene, men også mulighetene, innen lokal matproduksjon er større enn noen gang. Vi håper det kan bidra til å utløse mer kapital til sektoren i tiden framover

Bernt Brun, leder for fondsavdelingen i Norfund

Det er første gang SOS Barnebyer, som jobber for at alle barn skal få vokse opp i en omsorgsfull familie, investerer på denne måten sammen med Norfund, statens investeringsfond for utviklingsland.

– 9 av 10 barn som vokser opp utenfor egen familie, gjør det på grunn av fattigdom. Ved å investere i afrikanske oppstartsbedrifter sammen med Norfund gjennom Katapult Africa, kan vi bidra til å skape arbeidsplasser og mer bærekraftige lokalsamfunn som gir et sterkere sikkerhetsnett for barna, sier Sissel Aarak, generalsekretær i SOS-barnebyer Norge.

Foto: Katapult

Katapult har utviklet en metodikk for rask skalering av oppstartsbedrifter, der de i tillegg til investering får støtte gjennom et globalt nettverk av impact-investorer, mentorer, eksperter, partnere og alumnier. Katapult-systemet ble grunnlagt i 2016 av seriegründeren og teknologiinvestoren Tharald Nustad og har siden investert i 145 impactdrevne startupselskaper og kjørt ti akseleratorprogrammer. Flere av selskapene har blitt såkalte enhjørninger. Afrikaprogrammet er satt opp i samarbeid med Tony Blair Institute for Global Change, Norrsken, Smart Africa og Norad, og er selskapets tredje satsningsområde, i tillegg til hav og klima.

– Vi er nødt til å utvikle teknologiske løsninger for å takle klimakrisen og øke matsikkerheten. Samtidig er vi overbeviste om at det er i Afrika, med sitt raskt voksende næringsliv og unge, teknologikyndige befolkning, vi vil finne selskapene som vil kunne levere skalerbare og effektive løsninger på kontinentets utfordringer. Vi er glade for å få SOS Barnebyer og Norfund med på laget i å bidra til at flere nye teknologiselskaper får muligheten til å vokse, sier Tharald Nustad, grunnlegger av Katapult.