Nytt teknologifond vil støtte afrikanske techgründere 

November 3, 2023

Norfund har investert i Norrsken22, et nyetablert teknologifond som fremmer teknologisk utvikling over hele Afrika. Fondet samlet totalt 205 millioner dollar, og overgikk dermed sitt mål på 200 millioner dollar. 

Norrsken22 retter søkelyset mot entreprenører som utvikler løsninger innen fintech, edtech og medtech, med mål om både å generere robust avkastning og ha en positiv utviklingseffekt. Ved lanseringen ble fondet støttet av over 30 grundere av enhjørningsbedrifter. 

“Det er med glede vi støtter Norrsken22-fondet, som har et erfarent team og en allerede lovende portefølge med mer i vente,“ sier Bernt Brun, Senior Vice President i Norfund. “Gjennom vår investering bidrar vi med kapital til oppstartsselskaper i Afrika, og hjelper med å utvide den teknologiske infrastrukturen i fremvoksende markeder. Dette fører til innovasjon, stimulerer økonomisk vekst og baner vei for fremtidens jobber. Videre legger vi til rette for teknologiske innovasjoner som gir utviklingsland muligheten til å “hoppe over” utviklede markeder ved å ta i bruk moderne forretningsløsninger.” 

Siden fondets første oppkjøp har et antall profilerte institusjonelle investorer sluttet seg til investorbasen, inkludert British International Investment (BII), International Finance Corporation (IFC), US International Development Finance Corporation (DFC), Standard Bank, Norfund og Hannover Re. 

Natalie Kolbe, Managing Partner i Norrsken22, sa: «Fondets timing posisjonerer Norrsken22 ideelt for å bidra til den voksende teknologibølgen i Afrika. Teknologiens transformative kraft gjør at selskaper kan omgå de tradisjonelle forretningsmetodene, og Afrika har dermed potensialet til å lede an med sine innovative løsninger. Vi er svært begeistret over å samarbeide med et så stort antall lovende oppstartselskaper, og et aktivt investorfellesskap som kan bidra til positiv utvikling over hele Afrika. Selv om det fremdeles er et finansieringsgap i vekstfasen for teknologiselskaper, ser vi en enorm mulighet og er ivrige på å fortsette våre investeringer i denne fasen.” 

Norrsken22 har allerede foretatt fem investeringer. Blant selskapene i porteføljen finner vi den sørafrikanske utfordrerbanken Tyme Bank, den afrikanske B2B digitale handelsplattformen Sabi, Afrikas ledende identitetsverifikasjonsløsning, Smile ID, og autofinansieringsplattformen Autochek. 

Om Norrsken 

Norrsken fungerer som et impact-økosystem hvor entreprenører finner alt de trenger for å gjøre verden til deres forretningsarena. De driver Norrsken House i Kigali, Rwanda, som er den største oppstartshuben i Øst-Afrika, og Norrsken House i Stockholm, Sverige, en prisbelønt samarbeidsplass for impact-entreprenører. I tillegg har de initiert Norrsken VC – et impact-fond på €130 millioner, og står for administrasjonen av Norrsken Impact Accelerator, rettet mot tidlig-fase impact-startups. Norrsken er en ideell, nøytral og upolotisk stiftelse med en solid overbevisnin om effektiv altruisme. Det ble etablert av Niklas Adalberth, som er medgründer av betalingstjenesten Klarna, en enhjørning innen sitt felt.