Byggestart for Norfunds første investering i geotermisk energi

Februar 28, 2024

Kraftselskapet Globeleq, som eies av Norfund (30%) og britiske British International Investment (70%), har satt i gang byggingen av sitt første geotermiske anlegg. Det 35 MW Menengai-prosjektet settes opp i Nakuru-regionen i Kenya, og har en kostnadsramme på 117 millioner dollar.

Området anlegget skal bygges på.

– Dette er Norfunds første investering i geotermisk energi, så det er en spennende utvidelse av vår portefølje innen fornybar energi, som er ett av våre hovedsatsningsområder, sier Lisa Huun Thomsen, Senior Investment Manager i Norfund.

Det geotermiske anlegget skal settes i drift og levere strøm til det nasjonale kraftnettet i 2025. En betydelig del av energimiksen i Kenya er allerede geotermisk energi. Det er en fornybar, stabil og rimelig energikilde som bruker varme lagret i jordskorpen til å levere energi hele døgnet. Det er den afrikanske riftsonen med stor tektonisk aktivitet som gjør geotermisk energi til et attraktivt alternativ i regionen.

– Menengai er et strålende eksempel på hvordan långivere og selvstendige kraftprodusenter kan jobbe med myndigheter for å lykkes med å generere ren og pålitelig energi. Vi gleder oss til å starte byggingen av vårt første geotermiske anlegg og ser frem til andre muligheter i regionen, sier Mike Scholey, Globeleq’s CEO.

Kenya er nummer åtte på listen over land i verden med mest geotermisk energi, men landet har potensielle prosjekter på gang som vil ta det opp til nummer fire på listen, kun slått av USA, Indonesia og Filippinene, ifølge Global Energy Monitor.

Sektoren skaper også mange arbeidsplasser, ifølge det italienske Energiselskapet Enel mer enn både sol og vind, noe som også er et pluss for Kenyas raskt voksende befolkning.

Les mer om prosjektet på Globeleqs hjemmeside.