Klimainvesteringsfondet

Klimainvesteringsfondet er Norges viktigste verktøy for å bidra til å få fart på den globale energiomstillingen gjennom å investere i fornybar energi i utviklingsland med store utslipp fra kullkraft og annen fossil kraftproduksjon.

Fornybar energi har vært et av Norfunds hovedinvesteringsområder siden starten. I 2022 fikk Norfund også et nytt klimamandat fra regjeringen, gjennom forvaltningen av Klimainvesteringsfondet. Mens vi fortsetter å investere i fornybar energi under vårt utviklingsmandat for å skape arbeidsplasser og bekjempe fattigdom, er klimamandatet spesifikt rettet mot å maksimere unngåtte utslipp.

Nøkkeltall

Klimainvesteringsfondet har vist seg å være et effektivt verktøy i kampen mot klimaendringer. Bare i 2023 investerte fondet i prosjekter som er forventet å unngå 8,5 millioner tonn CO2 utslipp årlig – tilsvarende en sjettedel av Norges totale årlige utslipp. Siden oppstarten har fondet hittil levert en årlig avkastning på 14,4 prosent (IRR) i investeringsvaluta.

14.7
millioner tonn CO2e

årlige unngåtte utslipp

2.2
millioner tonn CO2e

unngåtte utslipp i 2023 fra operative kraftverk

24.4
%

årlig avkastning

Forvaltning

Norfund forvalter Klimainvesteringsfondet på vegne av Utenriksdepartementet. Fondet mottar en årlig bevilgning på én milliard kroner fra statsbudsjettet, som Norfund supplerer med ytterligere én milliard kroner fra egen kapital. Investeringene under Klimainvesteringsfondet gjøres i Norfunds navn, men fondets investeringer og portefølje forvaltes separat fra Norfunds øvrige aktiviteter.

H1 og Norfund lanserte den første investeringen under klimainvesteringsfondet med utviklingsminister Anne Beathe Tvinnereim til stede, i Cape Town i mars 2022.

Formål

Klima Investeringsfondet har som mål å redusere eller unngå klimagassutslipp fra kullkraft og annen fossil energiproduksjon. Gjennom investeringer i fornybar energi og muliggjørende teknologier søker fondet å støtte økonomisk vekst basert på lavkarbonteknologier i fremvoksende markeder hvor utslippene er store eller forventes å øke betydelig.

I likhet med Norfunds andre investeringer er målet å bidra til å utløse investeringer som ellers ikke ville blitt gjennomført.

Ambisjoner

I vår strategi for 2022-2026, er våre definerte ambisjoner:

9
GW

ny fornybar energikapasitet finansiert

14
millioner

tonn CO2 unngått per år (tilsvarende 30 % av Norges årlige klimagassutslipp

Strategi

Klimainvesteringsfondet investerer både i storskala fornybare energiprosjekter, som sol- og vindparker, og i mindre kommersielle og industrielle (C&I) muligheter, som solcelleanlegg på tak. I tillegg kan vi investere i muliggjørende teknologier med betydelig klimaeffekt, inkludert lagring og overføring. Vårt fokus er på sektorer hvor Norfund har solid ekspertise, kan tilføre merverdi, og hvor det finnes levedyktige investeringsmuligheter i våre målmarkeder.

Vi investerer primært i egenkapital, med en eierandel på 20–35 prosent, og enkeltinvesteringer på rundt 25–150 millioner dollar. Valg av investeringer styres av hvor Norfund har kompetanse og kan gjøre størst mulig forskjell. Vi prioriterer 8 kjerneland: Sør-Afrika, India, Sri Lanka, Vietnam, Filippinene, Kambodsja, Indonesia og Bangladesh.

Klimainvesteringsfondet kan ta noe høyere teknologisk kommersialiseringsrisiko enn Norfunds utviklingsmandat. På denne måten kan vi bidra til å akselerere implementeringen av ren energiteknologi i våre markeder gjennom investeringer som private investorer nøler med å gjennomføre alene.

Selskapet SAEL, som Norfund har investert i, er dedikert til å levere bærekraftige og rimelige energiløsninger ved å omdanne landbruksavfall til energu og fremme fornybare energiprosjekter.

Partnerskap

Bjørnar Baugerud

Bjørnar Baugerud

Head of Climate Investment Fund Renewable Energy
Filters:
Investment Country Sector Year** Instrument Status Mandate MNOK*
Candi Solar Global Renewable Energy 2024 Equity Active Climate 213.9
Enel Coral India Renewable Energy 2022 Equity Active Climate 439.1
Enel Thar Solar India Renewable Energy 2022 Equity Active Climate 281.0
Fourth Partner Energy India Renewable Energy 2023 Equity Active Climate 431.5
Gadag Transmission India Renewable Energy 2023 Equity Active Climate 201.6
H1 Capital South Africa Renewable Energy 2021 Equity Active Climate 212.7
H1 EDF NFBII South Africa Renewable Energy 2022 Loans Active Climate 187.6
H1 Kenhardt South Africa Renewable Energy 2022 Loans Active Climate 434.4
Koppal Narendra India Renewable Energy 2022 Equity Active Climate 69.2
Orbital Energy Sri Lanka Renewable Energy 2024 Equity Active Climate 43.0
Pele Green Energy South Africa Renewable Energy 2023 Equity Active Climate 394.9
SAEL India Renewable Energy 2022 Equity Active Climate 1148.7
SEACEF II Regional Renewable Energy 2023 Funds Active Climate 106.3
Volta INTL Sri Lanka Renewable Energy 2023 Equity Active Climate 126.8
Xurya Indonesia Renewable Energy 2024 Equity Active Climate 270.3