April 8, 2021
Finansgiganter som Allianz, AXA, Bloomberg, Enel, Goldman Sachs og Macquarie vil sammen med europeiske utviklingsfinansierings-institusjoner, blant dem Norfund, samarbeide med India og Indonesia om å få fart på finansiering av nødvendige klimainvesteringer.
Noen av verdens største institusjonelle kapitalforvaltere, organisert under The Climate Finance Leadership Initiative (CFLI) og de europeiske utviklingsfinansinstitusjonene, EDFI, blant dem Norfund, lanserer i dag en rapport som viser hvordan offentlig-privat samarbeid kan tiltrekke investeringene som er nødvendig for å finansiere klimaomstilling i utviklingsland.
CFLI representerte en portefølje på USD 4,5 trillion (AUM) i 2019, mens EDFI hadde en konsolidert investeringsportefølje i utviklingsland på EUR 46 milliarder ved utgangen av 2019.
Rapporten peker på de viktigste faktorene som hindrer privat kapital fra å tilflyte klimaløsninger i vekstøkonomier. Sammen med initiativet Global Infrastructure Facility (GIF) i regi av G20, har CFLI og EDFI siden november sammen invitert ulike interessenter fra næringsliv, myndigheter og sivilsamfunn til å gi innspill.
Om samarbeidet
Målet er offentlig-privat samarbeid som adresserer hindringene og gjør det mulig å tiltrekke den nødvendige kapitalen. Forslagene i rapporten er basert på eksempler fra fremvoksende markeder som har lykkes med å stimulere investeringer til støtte for bærekraftig vekst. De er tenkt mer som en meny, enn en ferdig modell som er ment å passe alle land.
Energiomstilling og vekst i utviklingsland krever så enorme investeringer at vi bare kan lykkes dersom offentlige midler brukes strategisk for å utløse langt større private summer.
TELLEF THORLEIFSSON, NORFUND CEO
Piloter i India og Indonesia
Basert på rapporten, vil aktørene bak sette i gang piloter for samarbeid med India og Indonesia. De er begge blant landene i verden med størst planer om ny kullkraft.
Regjeringen har varslet at den utreder et klimafond for å investere i nettopp denne typen land.
– Ved å samarbeide tett med både store private investorer og myndighetene i landene det gjelder, kan den kapitalen og kompetansen som aktører som Norfund tilbyr, og ikke minst kapitalen som et eventuelt klimafond kan tilby mer av, spille en enda viktigere rolle i å være bindeledd som katalyserer mer privat kapital fra private investorer som institusjonene bak CFLI forvalter, sier Thorleifsson.
Målet er at pilotene i India og Indonesia skal danne grunnlaget for modeller som kan repliseres i flere land, for å tiltrekke den nødvendige kapitalen for å akselerere energiomstillingen.
Store behov i India
Piloten i India er allerede under utvikling i samarbeid med britiske og indiske myndigheter.
Den italienske energigiganten ENEL er et av selskapene bak satsningen. I fjor sommer inngikk selskapet en samarbeidsavtale med Norfund om å bygge ut fornybar energi i nettopp India.
– Vi ser at behovet for kapital er enormt i India, og selv om det interesse fra private aktører, har aktører som Norfund som kan ta større risiko, en avgjørende rolle i å mobilisere tilstrekkelig kapital, og bidra til at landet kan basere sin fortsatt vekst ut av fattigdom på fornybar energi, sier Thorleifsson.